Wine me

Wijnproeven en beoordelen moeilijk? Dat kan best lastig zijn. In verschillende wijnproeverijen en wijncursussen reikt Proefclass technieken aan die kunnen helpen. Onze opgeleide vinologen hebben alle kennis in huis om u wijnen te leren proeven, waarderen en combineren met de juiste gerechten.

Het aantal landen waar men wijn produceert groeit nog elk jaar. Kranten en tijdschriften staan vol met aanbevelingen. Etiketten geven ons eigenlijk meer vragen dan antwoorden. In de supermarkt staan we steeds weer te twijfelen: mooi etiket, maar wat koop ik eigenlijk?

Proefclass heeft de volgende mogelijkheden op het gebied van wijneducatie:

De Wereldwijnkaart biedt een overzicht van wijnen die wij voor een wijnproeverij kunnen selecteren.

Op basis van ruime ervaring en kennis, zijn wij in staat de waarde van oude en bijzondere wijnen te taxeren.

Maak een memorabele reis in de wereld van de wijn.

Meer informatie

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen?

Wij staan u met plezier te woord en maken graag een offerte voor u op!

Marc Goedhart
06 39 51 36 49

Of mail naar:
info@proefclass.nl

Wijnproeverijen

Proefclass verzorgt wijn- en wijnspijs proeverijen op lokatie, begeleidt door vakkundige wijnkenners. Onze partners zijn minimaal opgeleid op het niveau van vinoloog. Wij bieden een keur aan keuzemogelijkheden aan voor een memorabele wijnproefmiddag of -avond.

Of dit nu privé is, tijdens of ter gelegenheid van een zakelijke bijeenkomst, de proeverijen vinden plaats in een ontspannen sfeer. Met uiterste zorg heeft Proefclass klassewijnen geselecteerd met een breed spectrum aan smaken, geuren en nuances.

Een aantal suggesties:

Klassiek Bordeaux

Een prachtige serie klassieke wijnen, wit en rood, met een variatie aan druivensoorten die zo kenmerkend zijn voor Bordeaux, waaronder Semilion, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc en Merlot.

Pinot noir around the world

Deze edele druif heeft zijn wereldfaam te danken aan de Bourgognestreek. Tegenwoordig wordt de Pinot noir op vele plaatsen in de wereld verbouwd. Proef de verschillen tussen de diverse landen en continenten.

Toppers uit Toscane en/of Piemonte

Supertoscans; eigenwijze Italiaanse wijnboeren laten de wettelijke eisen los om wijnen van voortreffelijke kwaliteit te kunnen maken.

De beste supermarkt wijnen tot €10,- of €15,-

In navolging van bekende wijnschrijvers als Nicolaas Kleij en Hubrecht Duijker kiezen we de mooiste topwijnen uit een bepaalde serie, en geven daarbij een helder inzicht in het aanbod van de supermarkten.

Australian finest

Down under, waar zon en zee van invloed zijn en mede het kaliber van de wijnen bepaalt, brengt volle wijnen met veel fruit en kracht. Ontdek de wijnen van dit werelddeel. Australië heeft zich de afgelopen decennia nadrukkelijk gemeld als producent van topwijnen.

Uw eigen kelder favorieten

U wilt anderen deelgenoot maken van uw verzameling? Organiseer dan een proeverij voor genodigden met wijnen uit uw eigen kelder. Proefclass biedt ondersteuning en begeleiding bij het proeven, en levert de perfecte amuses voor een optimale wijn & spijsbeleving.

Sensation white

Een proeverij van mooie, witte wijnen van de meest interessante druivensoorten. Met onder meer Chardonnay, Sauvignon blanc, Viognier, Riesling, Chenin blanc en Gruner Veltliner. Na deze wijnreis langs 10 verschillende landen en evenzovele druivensoorten krijgt u een goede indruk van de smaak verschillen, en smaakkenmerken die het beste bij u passen.

Op druivensafari in Zuid-Afrika

In het jaar 1652 stichtte Jan van Riebeeck de eerste handelspost bij kaap de goede hoop in Zuid-Afrika. Drie jaar later plantte hij daar de eerste druivenstokken. Sinds de afschaffing van de apartheid en het opheffen van het handelsverbod in de jaren 90 is Zuid Afrika niet meer weg te denken als prominent wijnland. Zuid-Afrika heeft een geweldig potentieel. Een nieuwe lichting wijnmakers doet er alles aan om zich aan de wereld te bewijzen. Oordeelt u mee?

 • Wijn & spijs avond

Wijn & spijs avond (€ 47,50) High wine

De wijn & spijs middagen en avonden zijn hele leuke, maar vooral ook smaakvolle en leerzame avonden die geheel in het teken staat van eten en drinken. Met name de combinatie van wijn met eten is een zeer actueel thema. Waarom passen sommige spijzen zo goed bij bepaalde wijnen? Vanavond krijg ik gasten te eten, wat schenk ik bij het eten? Welke fles wijn zal ik kiezen in een restaurant bij mijn gekozen menu. Er is al veel geschreven over de harmonie tussen wijn en spijs, en hoe op zoek te gaan naar dat evenwicht, de meest ideale en verrassende combinaties. Deze avond gaan we 10 verschillende soorten wijnen proeven met bij iedere wijn een passend luxe gerechtje. Een heerlijk educatief avondje met vrienden, collegae of familie. De volgende onderwerpen komen deze avond aan bod:

 • Wijnstijlen
 • Serveertemperaturen
 • Geuren en smaken
 • Standaard uitgangspunten
 • Bepalende factoren
 • De aroma schijf
 • Geslaagde en minder geslaagde combinaties
 • Wijn/spijs matrix
 • Proefformulier
 • Kleine competitie met prijsjes
 • Evaluatie

Dit thema is uitermate geschikt voor groepen van minimaal 10, tot maximaal 30 personen. Zo kan er worden gekozen om dit thema tijdens een verjaardag te doen, of een avondje met collega’s thuis of op iedere andere locatie.

Taxaties

Taxatie van uw wijnvoorraad

Op basis van ruime ervaring en kennis, zijn wij in staat de waarde van oude en bijzondere wijnen te taxeren. De in geld uitgedrukte waarde, is een bedrag hetgeen de wijn op zou kunnen brengen tijdens een veiling of hetgeen een liefhebber er mogelijk zou willen betalen.
Wanneer taxeren

 • U kunt gebruik maken van de wijnexpertise van onze expert , indien U uit pure interesse wilt weten wat uw voorraad waard is.
 • Uw wijnvoorraad, of een deel ervan, wilt verkopen maar niet weet of de wijnen nog wel wat waard zijn.
 • U eigenlijk niet van wijn houdt, maar uit een nalatenschap of via relatiegeschenken “ineens met al die flessen zit”.

In al deze gevallen kunnen wij U met raad en daad ter zijde staan.

Hoe ziet een taxatie eruit?

Van iedere fles of soort (bij meerdere flessen van dezelfde wijn) uit uw voorraad zijn wij in staat een individuele beschrijving te geven alsmede wat de waarde, de drinkbaarheid, de kwaliteit e.d. is.

Al deze informatie ontvangt U na bezoek digitaal aangeleverd.

Rapportage

Evaluatie constateringen
Waardering bepalen en mogelijke oplossing aandragen
Eindrapportage opstellen met onderbouwing van waardering

Wat is mijn wijnkelder waard?

De waarde van een wijn in uw kelder hangt voornamelijk af van:

 • Het wijnhuis
 • De wijngaard
 • De wijnmaker
 • Het jaar van oogsten
 • Marktontwikkelingen; vraag en aanbod
 • De wijze waarop de fles bewaard is geweest

Particulier taxaties

 • Taxatie van voorraden (wijnkelder) t.b.v. waardebepaling verzekeringspremie
 • Waardering van schade bij particulieren
 • Taxaties inzake erfrechtelijke zaken
 • Taxaties van oude wijn

Behouden wijnen altijd hun waarde?

Nee, helaas niet. Er is slechts een beperkt aantal wijnen in de wereld dat het lang, zeg zo’n 20-50 jaar kan volhouden. Een partij oude wijnen betekent dus niet automatisch gouden bergen. Rode wijnen uit de Franse Bordeauxstreek zijn bij uitstek wijnen die lang kunnen leven. Maar ook wijnen uit b.v. de Bourgogne, Rhône of uit Italië en Spanje kunnen lang meegaan en hun waarde behouden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Indien u geïnteresseerd bent in een taxatie van uw wijncollectie, neem dan contact op met ons. U kunt zelf een overzicht maken van uw wijnvoorraad en deze opsturen aan ons per email. Anderzijds kunnen wij de wijnen bij u thuis komen bekijken, waarna taxatie kan plaatsvinden.

Kosten

Voor het taxeren van uw wijnen berekenen wij een vooraf afgesproken tarief, dit kan zowel een uurtarief zijn maar ook een all in overeenkomst. Afhankelijk van de afstand worden reiskosten bepaald .

Wij zien graag uw informatie, vragen en aanvraag tegemoet en maken met plezier een offerte voor u op!